top of page
IMG_6143 (1).jpg

Hartcoherentie training 

Wil je beter om gaan met stress? Of meer invloed krijgen op je eigen energie?

Hartcoherentie training is een effectieve en relatief eenvoudige manier om je fysieke en mentale veerkracht te versterken. 

Wat is hartcoherentie?

Je hart en hersenen communiceren continue met elkaar. Onbewust hebben ze grote invloed op elkaar. Van nature hebben we een reactie die ons helpt om tijdig te vluchten of vechten bij situaties die bedreigend voor ons zijn. Denk bijvoorbeeld aan een schrikreactie die we hebben als er plotseling een auto hard bij je langs komt rijden wanneer jij over wilt steken.


Dit geeft een schrikreactie, ons hart gaat sneller kloppen en we kunnen vluchten. Ons hartritme en onze ademhaling passen zich automatisch aan. Je hart vertoont dan een chaotisch, of incoherent, patroon (zie afbeelding rechterkant).

Dit patroon ontstaat ook als je op andere momenten stress ervaart of een negatieve emotie hebt. Dit beperkt je mogelijkheid om helder te denken, te herinneren en effectieve beslissingen te nemen. 


Een coherent, gelijkmatig, patroon van het hartritme heeft het tegenovergestelde effect. Het versterkt positieve gevoelens en emotionele stabiliteit in je hersenen. 


Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat verschillende hartritmepatronen positief effect hebben op je cognitieve, lichamelijke en emotionele functioneren. 


Dit kun je oefenen en het eigen maken aan de biofeedbackapparatuur. Ook tijdens de begeleiding in de natuur of een sessie paardencoaching kun je hiermee oefenen.  

Door hartcoherentietraining leer je je hartritmevariatie (HRV), in alle omstandigheden, coherenter maken.

Wat zorgt voor meer rust, helderheid en focus.

Hartcoherentietraining: Diensten
bottom of page